Habitatges Unifamiliars a Vilanova

El projecte està concebut com un petit complex residencial format per quatre habitatges amb un programa funcional mínim, però amb la màxima funcionalitat. Partint d’aquesta premissa, es decideix concentrar tots els serveis de distribució fixa en el temps (accés, escala, pati interior, zones humides, emmagatzematge) en una franja lateral, alliberant la planta i donant flexibilitat als espais de distribució canviant (estar, menjador, cuina, habitacions) al llarg de la vida útil de cada habitatge. Els quatre habitatges ocupen parcialment l’interior del recinte alliberant un pati privat de cada habitatge i una zona exterior comunitària vinculada a les activitats interiors, formada per la Terrassa, la Piscina, el Solàrium i els Jocs Infantils.

 

En Planta Baixa s’ubica l’accés principal i l’àrea de relació, amb un únic espai totalment obert, flexible i polivalent que dóna forma a la cuina, l’estar i el menjador. Aquestes activitats interiors estan vinculades al pati privat i a la zona comunitària, entesos com una prolongació de les estances cap a l’exterior. Per emfatitzar aquesta idea s’han creat unes obertures sortints d’una profunditat exagerada que es converteixen en uns racons aprofitables per llegir, menjar, parlar, relacionar-se o simplement contemplar les activitats de la zona comunitària, facilitant així la transició entre a l’interior i l’exterior. El contorn d’aquestes “finestres habitables” amaga el marc de les fusteries i incorporen uns porticons opacs batents que tamisen la llum i obscureixen els espais. En Planta Primera s’ubica l’àrea de descans i es creen uns espais més privatius.

 

L’estratègia perquè la casa sigui energèticament eficient es basa en reduir el seu consum mitjançant un bon aïllament de l’envolupant de l’edifici i una bona gestió, per part de l’usuari, dels guanys i pèrdues de calor. Principalment s’han treballat els sistemes passius com són la disposició d’un pati interior, que funciona com un mecanisme de regulació tèrmica, i l’organització del programa funcional d’acord amb l’orientació solar més favorable per aconseguir el nivell de confort satisfactori per a l’usuari. Per controlar la radiació solar es proposen unes obertures sortints d’una profunditat exagerada que eviten l’entrada directa dels rajos solars a les estances interiors i incorporen uns porticons opacs batents que tamisen la llum i obscureixen els espais.

 

Més informació: 016.12 Projecte Executiu

Situació

Vilanova i la Geltrú, Barcelona

Superfície

1.027,90 m²

Projecte

2012 - 2013

Promotor

Cat 44 Habitatges, S.L.

Imatge

© PLAY-TIME Architectural Imagery